Nederlands
Čeština
Dansk
Deutsch
English
Español
Français
Italiano
Polski
Choose a language Choose a language
nl Achtergrondinformatie Controle en boetes

Controle van de registratie en boetes

In België gaat de controle van toegelaten voertuigen in een LEZ-milieuzone (Lage Emissie Zone) niet alleen via een politiecontrole maar vooral door intelligente camera's (Automatic Number Plate Recognition = ANPR).
Deze vaste en mobiele camera's zien elk kenteken en vergelijken dit met de centrale databank. Als een voertuigeigenaar zich nog niet eerder in de LEZ (Low Emission Zones) in België heeft geregistreerd, ontvangt hij van de verantwoordelijke autoriteiten een boete van 150 euro.

Van toepassing op Vlaanderen/Antwerpen:
Als de eigenaar van het voertuig geen registratie of milieukaart heeft, kost de eerste overtreding 150 euro, de tweede 250 euro en elke andere overtreding binnen 12 maanden 350 euro als boete.

Geldt voor de regio Brussel:
Als de eigenaar van een voertuig zonder zich in de LEZ te hebben geregistreerd en in de zone rijdt, valt er een boete van 150 euro, op voorwaarde dat hij voldoet aan de criteria van de zone en een boete van 350 euro als hij niet aan deze criteria voldoet.

Bij buitenlandse voertuigen kan het iets langer duren voordat deze brief aankomt, omdat de eigenaar van het voertuig eerst in andere databanken in de EU moet worden gezocht. Echter worden alle boetes uit de Belgische LEZ-milieuzones binnen de EU uitgeschreven, omdat de straf in dit geval hoger is als dan de door de EU vastgelegde grenswaarde van €80 en wordt hiermee met de nieuwste EU-wet ook in het buitenland vervolgd.