Nederlands
Čeština
Dansk
Deutsch
English
Español
Français
Italiano
Polski
Choose a language Choose a language
nl Milieuzones Brussel LEZ
Vind uw huidige toegangsstatus in de Green-Zones App: ingang toegestaan (groen), rijverbod (rood) of waarschuwing (oranje).
Vind de huidige toegangsstatus voor uw gewenste milieuzone in de Green-Zones App: ingang toegestaan (groen), rijverbod (rood) of waarschuwing voor een rijverbod (oranje).

De LEZ milieuzone Brussel

In januari 2018 werd in de regio Brussel een emissiearme zone (Low Emission Zone, LEZ) ingevoerd die alle 19 gemeente in de regio omvat. Het gaat hierbij om een gebied van 161 km² met rond 1,2 miljoen inwoners.  De milieuzone heeft als grenzen in het westen en noorden de E19, in het oosten de E40 en in het zuiden de gemeente Watermael-Boitsfort. Op de E19 en E40 gelden de beperkingen van de LEZ Brussel niet. Ook zijn de vier park & rides op de grenzen van de milieuzone van de regelgeving uitgesloten.

De LEZ Brussel is permanent en geldt dus 24 uur en 7 dagen per week, ook op zondag en vakantiedagen. De LEZ regelt de toegang voor de voertuigtypen vrachtwagens van de klasse N1 (Lichte bedrijfsvoertuigen), bussen van de klasse M2 en M3 en personenauto's van de klasse M1.

Er is een rijverbod voor dieselvoertuigen van de euroklasse 0,1 en 2 die alleen nog maar met een milieuticket/dagkaart mogen rijden, dat maximaal op 8 kalenderdagen per jaar kan worden verstrekt. Uitgezonderd van het rijverbod zijn brommers en motors van de klasse L, vrachtwagens van de klasse N2 en N3, woonwagens en oldtimers ouder dan 30 jaar.

In 2020, 2022 en 2025 zullen de eisen aan dieselvoertuigen voor de toegang voor de LEZ in 3 etappes verzwaard worden.

De controle van de voorgeschreven regels loopt met behulp van ANPR-camera's. Welke voertuigen met welke registratie en euronorm in de LEZ Brussel mogen rijden kunt u onder het kopje Certificate Brussel vinden.

Hier kunt u de registratiedienst voor de milieuzones in België bestellen

Overzicht in tabel over de milieuzone Brussel

Naam van de milieuzone:
Milieuzone Brussel - België
Milieuzone geldig sinds:
01-01-2018
Soort milieuzone:
Altijd geldig, 00:00-24:00 uur
Boetes :
350 €
Gebied van de milieuzone:
Het betreft de gehele regio Brussel met al zijn 19 gemeenten, 161 km² en 1.175.000 inwoners .
De zone grenst in het westen en noorden aan de E19, in het oosten aan de E40 en in het zuiden door de gemeente Watermaal-Bosvoorde.
Voor de wegen E19 en E40 zelf zijn de beperkingen van de LEZ Brussel niet van toepassing. Eveneens uitgesloten zijn de 3 Park & Ride-parkeergarages Céria Coovi (Anderlecht), Stalle (Ukkel), Kraainem (Sint-Lambrechts-Woluwe), die op de grens van de milieuzone liggen.