LEZ-Belgium.be › Milieuzone › Gent

Milieuzone Gent

Belangrijk!

Gent heeft een milieuzone: Gent

Gent is na Antwerpen de grootste stad van België en telt ongeveer 262.000 inwoners op een oppervlakte van 156,18 km². Gent is centraal gelegen ten opzichte van alle grote steden, zodat de andere twee milieuzones Brussel in het zuidoosten en Antwerpen in het noordoosten elk slechts op ongeveer 50 km afstand liggen. Op 01.01.2020 werd in het hele stadscentrum een lage-emissiezone (LEZ) ingesteld en werd tegelijkertijd een algemene snelheidsbeperking van 30 km/u ingesteld.

Naam van de milieuzone: Milieuzone Gent - België

Milieuzone geldig sinds: 01-01-2020

Soort milieuzone: Altijd geldig, 00:00-24:00 uur

Rijverboden (tijdelijk): Momenteel niet bekend

Rijverboden (vast): Land van registratie: alle behalve België, Nederland
Voertuigklasse: auto's, campers (M1), bussen (M2, M3), bestelwagens (N1), vrachtwagens (N2, N3)
Type brandstof: benzine, diesel, LPG, CNG
Euronorm: 0-1 (benzine, LPG, CNG), 0-4 (diesel)
Milieusticker/registratie/aanvraag: Toegang alleen met registratie

Boetes: 150-350 €

Gebied van de milieuzone: Alleen de gemeente Gent, het centrum van de stad. Het gebied heeft als grens de stadsring R40, die zelf geen deel van de milieuzone uitmaakt. Hetzelfde geldt voor de N430 die door de milieuzone loopt, de autosnelweg B401, uitrit E17 die door het centrum loopt en de uitrit N422 die naar het Koning Albertpark loopt.

Contact met milieuzone en uitzonderingen: Stad Gent, Botermarkt 1, 9000 Gent; gentinfo@stad.gent

Uitzonderingen: Brandweer, Politieauto en Ambulance

Antwerpen/Gent

Heb ik een milieusticker of registratie nodig?

Om de milieuzone te kunnen betreden, heeft elk betrokken voertuig een geldige registratie nodig. Anders is een boete van 150 euro tot 350 euro te verwachten.

Het begin en het einde van de milieuzones zijn gemarkeerd met borden. Dit toont een rode cirkel als een verbodsbord met een voertuig dat uitstoot veroorzaakt. Wie er precies mag binnenkomen of niet, is niet te zien aan het bordje.


In onze Green-Zones App hebben we een gedetailleerde kaart van elke milieuzone. Zo kunt u gemakkelijk de grenzen zien en boetes vermijden.

Er zijn in totaal 3 milieuzones in België: Antwerpen, Brussel en Gent.


In onze Green-Zones App hebben we alle milieuzones in Europa verzameld en duidelijk gepresenteerd.

Het is goed om te weten...

Alle actuele rijverboden en verdere informatie vindt u in onze Green-Zones App.


Komen er nachtelijke milieuzones?

De Berlijnse Groenen hebben onlangs een voorstel gepresenteerd om de verkeersopstoppingen in de hoofdstad gelijk te trekken. Het idee is om bestel- en commercieel verkeer naar de nachtelijke uren te verplaatsen. Volgens Antje Kapek, woordvoerder vervoer van de Groenen, moet dit voorstel ervoor zorgen dat bezorgvoertuigen, vuilnisophaaldiensten, zorgdiensten en artsen overdag minder vast komen te zitten in overvolle en geparkeerde straten. Geluidsarme en emissiearme vrachtwagens zouden steeds vaker 's nachts en op speciale routes de steden in kunnen rijden.

Fiets in plaats van auto - Parijs in transitie

Uit een onderzoek van een openbare stichting blijkt dat meer dan een op de tien verplaatsingen in Parijs en omgeving per fiets wordt gedaan. Dit is een opmerkelijke stijging ten opzichte van 14 jaar geleden, toen minder dan één op de dertig verplaatsingen per fiets werd afgelegd. Parijs lijkt zich al jaren in te spannen om haar vervoersbeleid te veranderen. Met meer fietspaden en -stroken, minder parkeergarages en hogere parkeertarieven probeert de stad het fietsen te promoten en het autoverkeer terug te dringen. Maar wat betekent dit voor de bestaande lage-emissiezone?